Azonnali elérhetőség
Tel:
20-979-3868
Tel:
20-99999-24
Email:
ziti@ziti.hu

Csak autóbusz vezetői jogosítvány kell és sofőr lehet Önből

autóbusz vezetői jogosítvány
Kategória Blog

Az autóbusz vezetői jogosítvány előfeltétel egy buszvezetői karrier kiépítéséhez. A sofőrködésnek megvannak a maga előnyei, lássuk, kinek érdemes belevágni!

A buszok használata hozzátartozik a városi közlekedéshez. Az utasokat szállító járművekből a buszokból közlekedik a legtöbb. Mindegyik, számozott jármű ugyanazt az útvonalat járja be és konkrét menetrenddel vesz részt a tömegközlekedés zsúfolt napirendjében.

Mivel jár a buszsofőrök munkája?

A buszsofőrök munkája sokak számára vonzó lehet, különösen azoknak, akik a napjaikat nem egy irodai asztalnál, számítógép előtt ülve képzelik el. Igaz, hogy a busz sofőrfülkéjében is ülve kell munkát végezni, de az átlagos munkanap össze sem hasonlítható egy iroda monotonitásával.

A sofőr a munkaidő alatt állandóan úton van, de van ideje megpihenni is. A napszakok és az idő váltakozását is első kézből követheti végig, nincs bezárva egy szobába reggeltől délutánig. Szép, napos időben élvezheti a csodás időjárást, de ha csapadékosabbra vagy hűvösebbre fordul az időjárás, akkor is védve van.

Elsősorban a kommunikatív, társaságkedvelő személyiségeknek való egy ilyen állás. A buszokon utazók többsége szívesen szóba elegyedik az utastársaival, de a sofőrrel is. Ide nem való olyan ember, ami egyedül szereti végezni a feladatát és nem szívesen szól senkihez a munkanap végéig.

autóbusz vezetői jogosítvány

Számításba kell venni azt is, hogy vannak a buszvezetésnek monoton részei is, attól függően, hogy távolsági buszt, turista járatot vagy naponta közlekedő járművet vezet valaki. A sofőr felelősséggel tartozik a jármű és az utasok felé, balesetek nélkül kell megpróbálnia eljutni a végállomásig minden egyes alkalommal.

A buszsofőrködés ad némi rugalmasságot is a munkavállalóknak, mert itt nem csak napi nyolc órában lehet buszokat vezetni. A teljes munkaidő mellett részmunkaidőt is lehet vállalni, akár félállásban, heti 20 órában is vezethet valaki buszt. Ez a szabadság rugalmasságot ad, tehát van lehetőség mellette mással is foglalkozni. Ha valaki szeret vezetni és szeretné, hogy a hobbija valamilyen mértékben a munkája is legyen, akkor érdemes belevágnia a hiányzó tanfolyamok elvégzésébe.

Mivel jár eljutni a vezetésig?

A buszsofőrködés nem igényel semmilyen előképzettséget vagy több éves oktatás elvégzését. Csupán a szükséges vezetői engedélyekkel kell rendelkezni. A buszvezetői jogosítvány megszerzését 2023 őszétől már csak B kategóriás vezetői engedély meglététől teszik függővé. A szakmában nagy munkaerőhiány tapasztalható, ezért döntöttek úgy, hogy csökkentik a jelentkezők felé irányuló elvárásokat. Bárkiből válhat egy rövid tanfolyam elvégzését követően buszvezető, akinek B és D kategóriás jogosítványa is van.

A változtatás következményeként buszsofőrnek tanulni mostantól kevesebb időt vesz igénybe és a felkészülésre szánt költségek is jóval alacsonyabbak, méghozzá több százezer forinttal. Ezek a szempontok hangsúlyosok most, amikor mindennek az egekben van az ára és az emberek kétszer is meggondolják, hogy mire érdemes költeni.

autóbusz vezetői jogosítvány

A járművezetői jogosítványra ma már szükség van a hétköznapi élethez és a munka világában is. Járművel közlekedni rengeteg időt spórol, rugalmasan lehet utazni az egyes megállóhelyek között és nagyságrendekkel kényelmesebb is.

A járművezetői tanfolyamokból többet is indítunk, ezekről információkat tettünk közzé a honlapunkon. Szívesen segítünk az érdeklődőknek abban, hogy minden kérdésükre választ kapjanak mielőtt regisztrálnának valamelyik képzésre. A kollégánkkal kapcsolatba tud lépni a weboldalon feltüntetett elérhetőségünkön!

Comments are closed.