Azonnali elérhetőség
Tel:
20-979-3868
Tel:
20-99999-24
Email:
ziti@ziti.hu

Tudnivalók a D kategóriás jogosítványról

D kategóriás jogosítvány
Kategória Blog

A D kategóriás jogosítvány birtokában busz volánja mögé ülhet a sofőr. Lássuk, hogy mit takar pontosabban ez a kategória.

Mi az a D kategória?

A D járműkategória hallatán a legtöbbeknek a buszvezetés jut eszébe. Valóban az autóbuszok vezetésére jogosító vezetői engedélyt tudják megszerezni azok, akik elvégzik ezt a tanfolyamot. A teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az autóbuszokon kívül még  az ebbe a kategóriába tartozó járműveket és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt is vezethet a sofőr.

A D járműkategória egy felsőbb kategóriát jelent a járművezetői engedélyek körében. Mi ennek az oka? Nem lehet közvetlenül megszerezni egy ilyen vezetői engedélyt, több kategórián át vezet az út a D betűig.

Mi a jelenlegi szabályozás?

D kategóriás jogosítványAz eddigi eljárás szerint csak olyan jelentkezők foghattak bele az autóbusz vezetésbe, akik már rendelkeztek B kategóriás vezetői engedéllyel vagyis személygépkocsit tudtak vezetni, valamint C kategóriás jogosítvány is lapult a zsebükben. A feltételek értelmében tehát három, különböző járművezetői tanfolyamra kellett időt, pénzt, energiát szánnia annak, aki úgy döntött, hogy maga szeretne autóbuszt vezetni. Érthető, hogy emiatt a kihívás miatt nem találni annyi buszsofőrt, mint személyautó tulajdonost.

Az elméleti anyaghoz olvasni kell, a vizsga követelményeket teljesíteni kell, a tananyagban szereplő információkat meg kell tanulni és sikeres vizsgát tenni belőlük. A járművek kezeléséből, a működésüknek az ismeretéből, a vezetési gyakorlatból is számot kell adnia a jelentkezőknek és gyakorlati órákon képezni magukat.

Egyértelmű, hogy nem vágnak bele annyian az autóbusz vezetésbe, mint amennyien például a személyautó vezetésének elsajátításába. Valószínűleg a nehezített pálya miatti kevesebb jelentkező ténye is közrejátszott abban, hogy a közelmúltban könnyítettek a feltételeken.

2023 őszétől kezdve várhatóan nemcsak könnyebb lesz, de rövidebb időbe is telik megszerezni a D kategóriás jogosítvány. A tervezett változtatások értelmében a buszvezetői engedély megszerzésének feltétele továbbra is a B kategória vagyis a személygépkocsira szóló jogosítvány megléte. A jó hír az, hogy a C kategóriás vezetői engedély már nem szerepel a követelmények között.

Miből áll egy D kategóriás járművezetői tanfolyam?

Bárki jelentkezhet, aki:

  • már betöltötte vagy hamarosan betölti a 21. életévét
  • A KRESZ vizsga a 21. életév betöltése előtt elvégezhető, a a járműkezelési vizsga vagyis a rutin csak a 21. életév betöltése után kerülhet sorra
  • minden, 24 alatti, D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező személy csak belföldön vezethet autóbuszt

D kategóriás jogosítvány

a jelentkezéshez rendelkezni kell a következő iratokkal is:

  • személyi igazolvány (vagy útlevél) és lakcímkártya
  • jogosítvány
  • 2. csoportú orvosi alkalmassági igazolás
  • érettségi bizonyítvány

A D kategóriás járművezetői tanfolyam elmélete:

  • tanfolyamtól függően, több órában zajló közlekedési ismeretek
  • a gépkocsivezetés elmélete
  • biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés ismeretei
  • szerkezeti és üzemeltetési ismeretek

A tanfolyam gyakorlata meghatározott óraszámban vezetés:

országúti vezetés

rutin vezetés az oktatópályán

forgalomban, városban történő vezetés

Ne habozzon, valósítsa meg a céljait, talán ennél kedvezőbb időzítés nem is létezik! Szerezzen a meglévő jogosítványa mellé egy újabbat, soroljon a B mellé egy D-t is! Bővítse az ismereteit és vele együtt tegyen szert akár egy újabb szakmára, plusz vagy új bevételforrásra! Az aktuális tanfolyamainkról érdeklődjön a weboldalunkon szereplő elérhetőségeink egyikén!

Comments are closed.