Azonnali elérhetőség
Tel:
20-979-3868
Tel:
20-99999-24
Email:
ziti@ziti.hu

Mivel jár a teherautó jogosítvány megszerzése?

Teherautó jogosítvány
Kategória Blog

A teherautó jogosítványról szeretne tájékozódni? Itt most megtudhatja a legfontosabb információkat arról a jogosítványról, amivel fuvarozni is tud.

Egy kis összefoglaló a kategóriákról

Kezdjük az alapoknál! A jogosítvány megszerzése nem azt jelenti, hogy egyetlen vezetői engedély birtokában a sofőr már bármilyen jármű volánja mögé beülhet. Az egyes járműveket különböző kategóriákba sorolták be és ezekhez a kategóriákhoz külön-külön tanfolyamokat rendeltek. A, B, C, D és E, valamint T kategóriákat lehet megkülönböztetni. Az A kategória alapvetően a kétkerekűeket, a motorkerékpárokat fedi le, a B kategória a személyautókra vonatkozik, a C a teherautókat jelenti, ehhez kapcsolódik az E, mint a nehézpótkocsi területe, a D az autóbuszokat jelenti, végül a T kategóriája a traktoroknak felel meg.

Tehát, ha valaki már korán elvégezte az autóvezetői tanfolyamot és tud személyautót vezetni, az nem számít például a vontatmányok esetében. Az E kategóriára külön kell tanfolyamot végezni és újabb vezetői engedélyt szerezni, ami E kategóriás és a nehézpótkocsi jogosítvány jár vele. A külön tanfolyamra és a külön jogosítványra megalapozottan van szükség. A személyautó és a nehézpótkocsi két külön műfaj, eltérő vezetési tapasztalatot és tudást kíván meg a sofőrtől.

A tanulók nem ülnek be feleslegesen a tanfolyamra és a vizsgán is olyan elméleti és gyakorlati ismeretekről adnak számot, amiknek addig még nem voltak a birtokában. Ráadásul az E kategória is több részre osztható, egészen pontosan kettőre, ezek a B +E, valamint a C+E alkategóriákat. A B+E kategória a személygépjármű és nehézpótkocsi kombinációját jelenti, a  C+E a teherautó és nehézpótkocsi együttesét fedi le, de ide sorolható még a kerti traktor, az állati erővel vontatott jármű, az mg-i vontató két nehézpótkocsival, de a segédmotoros kerékpár, lassú jármű és pótkocsija is.

A teherautó jogosítvány megszerzéséhez rövid idő is elég

Most lássuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy jelentkezőnek, aki úgy döntött, hogy kibővíti a vezetési ismereteit és újabb vezetői engedélyt szerez! A C kategória a 3500 kg össztömeget meghaladó gépkocsi, illetve gépkocsi és pótkocsi kombinációja.

A jelentkezőnek rendelkeznie kell egy érvényes B  típusú vezetői engedéllyel. Szereznie kell alapfokú iskolai végzettséget, részt kell vennie egy sikeres orvosi vizsgálaton, ami kettes besorolásnak felel meg. Ha ezek megvannak és betöltötte a 17,5 évet, elvégezheti a tanfolyamot. Fontos információ, hogy a 21. életév betöltéséig csak Magyarország területén lehet vezetni ezzel a jogosítvánnyal.

A kamion jogosítvány nem egyenlő a teherautó vezetői engedéllyel. Az előbbi ugyanis magába foglalja a teherautó, valamint a nehézpótkocsira érvényes vezetői engedély megszerzését.

A járművezetői tanfolyamon a következő tárgyak szerepelnek: közlekedési ismeretek, KRESZ, járművezetés elmélete, szerkezeti és üzemeltetési ismeretek, biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés, munkavédelem, tűzvédelem, valamint a szállítás. Alapvető elvárás a rutin és forgalmi vizsgák, valamint a kötelező óraszám és kilométer teljesítése.

A járművezetői tanfolyamainkat azoknak a jelentkezőknek ajánljuk, akik szeretnék az általános ismereteken túl további, speciálisabb tudásra is szert tenni. Többféle járműre szóló vezetői tudással nemcsak olyan járművel tud közlekedni, amit különösen kedvel vagy ami a munkáját segíti, hanem lehetősége van szélesebb területet is bejárni a munka világában. Érdeklődjön a nálunk elérhető tanfolyamokról és jelentkezzen még a határidő lejárta előtt!

Comments are closed.