Azonnali elérhetőség
Tel:
20-979-3868
Tel:
20-99999-24
Email:
ziti@ziti.hu

Az autóbusz jogosítvány megszerzése után saját buszt is vezethet

autóbusz jogosítvány megszerzése
Kategória Blog

Az autóbusz jogosítvány megszerzése csupán hónapokat vesz igénybe. Ezzel az új tudással új állásban is el tud helyezkedni.

Vezetői engedélyek besorolás szerint

A vezetői engedélyeket különböző kategóriák szerint sorolják be, az alapján, hogy egy kategóriába milyen járművek tartoznak. Tehát egy jogosítvánnyal rendelkező személy csak olyan járművet tud vezetni, amihez kapcsolódóan letette a sofőr vizsgát. Minden tanfolyam, ami vezetői engedélyhez fűződik, elméletből és gyakorlati vezetésből tevődik össze. Az egyes tanfolyamok anyagában természetesen vannak átfedések, például az elsősegélyre vonatkozó ismeretek.

autóbusz jogosítvány megszerzése

Mi a különbség az egyes jogosítvány kategóriák között? Az ABC betűivel azonosítják őket, így az A, B, C, D és T kategóriák motorkerékpárra, személyautóra, buszra vagy teherautóra vonatkoznak. A vezetői jogosítványok kategóriáiban eltérnek a minimum életkor követelményei, illetve a jelentkezés egyéb feltételei.

A buszos vezetői engedély a D kategóriának felel meg és csak 23 év felett van lehetősége a jelentkezőknek belefogni a tanfolyam elvégzésébe. Nem elegendő az idősebb életkor, ugyanis a jelentkezőknek már egy meglécő B kategóriás jogosítvánnyal is rendelkezniük kell. A jelentkező akkor felel meg a követelményeknek, ha sikeresen átesik egy orvosi alkalmassági teszten is. A D1 kategóriás jármű a 16 plusz egy fő szállítására tervezett jármű, ezen kívül pedig könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény és autóbusz párosát jelenti.

A buszvezetéshez a jogosítvány megszerzésén át vezet az út

A jövő buszsofőrei is a forgalomban fognak közlekedni, méghozzá egy autónál jóval nagyobb járművel. Fontos, hogy alaposan ismerjék a KRESZ minden szabályát és megalapozzák a biztonságos, szabálykövető közlekedést. Minden leendő sofőrnek tudnia kell, hogyan tudja majd a buszt biztonságosan üzemeltetni, ehhez is szerepel anyag az oktatásban. A tanulónak vezetnie kell oktatáson és élesben, forgalomban is, a kötelezően előírt, minimum óraszámot teljesítve.

A vezetési gyakorlaton lehetőleg minden szituációban szerezzen tapasztalatot a tanuló. A busszal nem csupán nappal, városi forgalomban kell közlekednie. Ugyanígy éjszaka, országúton, de akár terepen is közlekedhet a busszal a későbbiekben a vezető.

A tanulónak a tudásáról a szükséges vizsgákon kell beszámolnia, illetve a gyakorlatban bemutatnia a vizsgáztatást végző oktatónak.

autóbusz jogosítvány megszerzése

A buszvezetésre több területen is kínálkozik lehetőség. A legáltalánosabb a helyi közlekedési társaság csapatának tagjaként vezetni az utasszállító buszokat. Ezen kívül keresnek sofőröket például munkavállalói járatokra, de vásárlói járatokhoz is. A turisztika területén is van igény a buszvezetésben jártas munkaerőre, belföldi és külföldi utakhoz egyaránt.

A vállalkozókedvű jelentkezőknek jó hír, hogy 20223 év elejétől egyszerűsödött az autóbuszos jogosítványszerzés. Mit jelent ez? Aki rendelkezik B jogosítvánnyal, az tanulhat buszsofőrnek. Eddig ugyanis a C kategóriás jogosítvány is kellett a jelentkezéshez. Az egyszerűbb feltételek több jelentkezőnek nyújtanak lehetőséget.

Amennyiben van már megfelelő előképzettsége, tapasztalata és szeretné egy magasabb szintre emelni a járművezetői tudását, akkor jelentkezzen a tanfolyamunkra! A kategóriás képzéseink A-tól T-ig minden járművet felölelnek, így buszsofőröket is képzünk. Akár pár hónap alatt jogosítvánnyal rendelkező buszvezető válhat egy tanulóból, így a befektetett idő sem jelent teljesíthetetlen feltételt.

A jelentkezés feltételeiről és módjáról is többet megtudhat, ha felveszi a kapcsolatot a weboldalunkon szereplő elérhetőségek egyikén a munkatársainkkal.

Comments are closed.